Tijdens uw uitje in Terneuzen zult u zich geen moment vervelen. Met de vele horecagelegenheden, rustige haven en mooie omgeving bent u wel eventjes zoet! Wilt u meer van de stad ontdekken en er meer over leren? Dan mag u Oud Terneuzen, Portaal van Vlaanderen en de prachtige rijksmonumenten zeker niet overslaan. 

Oud Terneuzen

Een mooi stukje Terneuzen is Oud Terneuzen, te vinden tussen de Herengracht en de Noordstraat. In dit historische gedeelte ontdekt u hoe de stad eeuwen geleden was gebouwd. Het oudst bewaarde plekje van Terneuzen is rondom en bovenop de oude vestingwerken gelegen. De eerste panden werden rond het jaar 1800 gebouwd aan het Tuinpad, welke ondertussen zijn verbouwd tot stenen woonhuizen. Vandaag de dag vindt u diverse horecagelegenheden, winkeltjes en vakantiehuisjes op deze unieke locatie.

Bezienswaardigheden van Terneuzen

Bij een tripje naar Terneuzen kan een bezoekje aan een aantal van de monumenten niet missen. De meest indrukwekkende en belangrijkste zijn het Stadhuis, de Grote Kerk en ook de Arsenaalkazerne is een gebouw met een bijzonder verhaal.

Het (voormalige) stadhuis

Het pand van het voormalige stadhuis aan de Noordstraat ontstond in 1594. Voor dit jaar was het gebouw een groot huis, waaraan een toren werd toegevoegd tijdens een verbouwing. In de loop der jaren is het pand nog vele malen verbouwd en in 1972 verplaatste de gemeente Terneuzen in het nieuwe stadhuis aan het Stadhuisplein. Het stadhuis van Terneuzen werd opgeleverd in 1972 naar een ontwerp van Jaap Bakema en bestaat inmiddels al langer dan 50 jaar.

De Grote Kerk

Ook aan de Noordstraat is de Grote Kerk gesitueerd, de eerste hervormde kerk van Zeeuws-Vlaanderen, afkomstig uit het jaar 1598. Tot 1999 werd de kerk gebruikt voor reguliere bijeenkomsten. Sindsdien worden in de kerk culturele evenementen en religieuze diensten gehouden. De kerk is open voor bezichtiging!

Arsenaalkazerne

In 1830 moest Terneuzen zich beschermen tegen een opstand die uitbrak in het toenmalige zuiden van Nederland, wat hedendaags tot België behoort. Het kanaal van Gent naar Terneuzen was destijds zeer belangrijk voor de handel in Nederland. Daarom werden er vestingwerken gebouwd, waaronder de Arsenaalkazerne. De bomvrije kazerne bestaat uit drie verdiepingen, de kelder, een begane grond en een eerste verdieping. Hier liepen zo’n 14 officieren en 117 manschappen rond, en in moeilijke omstandigheden zelfs meer.

Portaal van Vlaanderen

Wanneer u aanlegt bij Jachthaven Terneuzen kunt u direct langs bij het toeristen informatie punt bij Portaal van Vlaanderen. Hier kunt u terecht voor informatie over Terneuzen, wat er te zien en te beleven is. Denk aan evenementen, restaurants en bezienswaardigheden.

Dat is niet het enige wat u bij Portaal van Vlaanderen kunt vinden. Uniek aan Terneuzen is het sluizencomplex, dé toegangspoort naar de havens van Terneuzen en Gent. Bovendien zorgen de sluizen voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk. Wilt u meer te weten komen over het sluizencomplex en de maritieme wereld? Bij Portaal van Vlaanderen kunt u een rondleiding reserveren. Tijdens de rondleiding neemt u een kijkje in de diepe brugkelder en bezoekt u het uitkijkpunt op de sluizen. Voor de kinderen is er een leuk jeugd arrangement. Ze leren hoe de sluizen werken en spelen een interactief sluiswachter spel. Tof! Op zoek naar een dagvullend programma? Dan kunt u kiezen voor de RouTerneuzen. Dit arrangement combineert de rondleiding met een toer op de e-chopper of e-solex, inclusief lunch bij ‘t Zusje.